Schiller Library

Schiller Library

Berlin, Competition, Mention, 2011
Site Model
Figure Ground Plan

The expansion of the Schiller Library into a central library reflects the tradition of the pavilion-like structures in the inner city’s green spaces, as the building asserts its architectonic presence in the park.
Placement of the new construction within a clearly defined spatial band frees the existing building, the Bornemann Pavilion, from its surroundings, and reengages the urban square on Müller Street.
Its slender structure, meandering around the historically valuable original building, opens up on the ground level as an urban living room and blends naturally into the existing green spaces.

Site Model: existing green space, new building, exisiting pavilion

By offsetting the individual layers of space, the linear library zones become clearly identifiable “building units.” The roofscape, parallel to these displaced spatial layers and formally expressed as a triangular, half-gable shape, frames different spatial silhouettes for each of the various library zones and creates different lighting conditions according to each configuration.

axonometrie
above: roof level; below: ground level
longitudinal elevation

Schiller Library

Restricted Competition 
2011
, Mention
Address: 
Müllerstraße 146,
13353 Berlin,
Germany
Client: 
Senatsverwaltung für Stadtentwicklung, Berlin
Team:
Wim Eckert, Piet Eckert with Nikolai Mathias Müller and Jaime Daroca